Menue
Camping-Tipps für den Frühling im Dethleffs Wohnwagen

Elektriciteit controleren

Ziet u het licht?

Als u uw caravan uit zijn winterslaap wekt, is de elektriciteit zowat het belangrijkste – anders wordt uw vakantie echt wel problematisch. Ga niet meteen alle lichten aandoen en schakelaars bedienen, maar controleer eerst of de CEE-kabel volledig van de haspel is en niet beschadigd is. Een beschadigde kabel kan brand veroorzaken! Controleer ook de adapter op schade en houd in het oog of deze bij het aansluiten van de elektriciteit niet te snel heet wordt. In dat geval is er iets mis: koppel de stroomtoevoer meteen weer los en vraag advies aan een garage. Controleer ook alle andere verbindingen, zoals stekkers en kabels, op schade. Nu kunt u alle lichten aandoen om te zien waar lampen vervangen moeten worden. Maar let op: halogeenlampen kunnen snel heet worden en mag u daarom alleen met handschoenen aanraken.

Controleer ook de rookmelder en vervang deze indien nodig. Test ook met de knop of de aardlekschakelaar werkt. Als in de caravan een verbruiker met een vermogen van meer dan 2 kW gebruikt wordt, moet het stroomnet met minstens 16 A gezekerd worden. Laat eenmaal per jaar de zekeringautomaat, schroefverbindingen en aansluitkabels door een expert controleren.

Als u een haakse CEE-koppeling met ingebouwd stopcontact aan de achterkant in uw caravan heeft, gebruikt u alleen een waterdichte, verzegelde IP44-stekker met aardingscontact.

Opgelet: een volledige ontlading van de accu maakt deze kapot en onbruikbaar! Zorg ervoor dat de accu door de ruststroom niet permanent ontladen wordt om deze niet te vernietigen.