Menue
Allgemeine Tipps für Camping im Frühling mit Dethleffs

Geurtjes verwijderen

Ruikt het muf? Azijn in de aanslag!

Eigenlijk mag je levensmiddelen niet voor een ander doel gebruiken. Bij azijn maken we echter een uitzondering. Die is niet alleen geschikt als heerlijke dressing op sla, maar ook prima als reinigingsmiddel of geurverwijderaar – ook in de camper of caravan.

En het is zover: de camper of caravan stonden de hele winter stil, we hebben niet voldoende verlucht en nu ruikt het muf. Die geur moet verdwijnen voor de eerste rit. De lenteschoonmaak is begonnen en azijn helpt daarbij – net als bij sla. Azijn heeft namelijk een desinfecterende werking en lost kalk op. Hij is daarom geschikt voor de reiniging van het sanitair, de keuken en de koelkast. Als u de wanden van de koelkast met azijn afveegt, komt er niet meer zo snel ijs op. Reinig wel geen rubberen dichtingen en siliconen voegen met azijn, want die worden zo poreus.

U kunt zowel biologisch geproduceerde azijn uit de supermarkt als chemisch geproduceerde azijnessence gebruiken – wel altijd verdund. Wie zeker wil zijn, neemt een voorgemengde azijnreiniger met een doseerindicatie op de fles. Het klopt: azijn heeft een doordringende geur, maar verwijdert efficiënt onaangename geurtjes en de opvallende eigen geur vervliegt vrij snel als u goed verlucht.

Niet als reinigingsmiddel, wel als alternatieve geurverwijderaar zijn ook bakpoeder of versgemalen koffie geschikt: zet ze in open schalen in het voertuig, waarbij ze in beperkte mate ook overtollig vocht opnemen. Koffiepoeder kunt u natuurlijk ook gewoon op het tapijt strooien, maar dat moet u later natuurlijk stofzuigen. Er blijft echter een lichte koffiegeur hangen.